Engedjük-e Csomortányinak, hogy eltussolja a karlendítési ügyet?

E

Egy erdélyi magyar párt elnöke nagyon nagy valószínűséggel hazudik arról, hogy ő látható-e azon a fotón, amely a Kolozs megyei EMNP Facebookján jelent meg, rejtélyes körülmények között, és a nemzetiszocialisták köszöntési formáját, a karlendítést ábrázolja. Vasárnap óta, mióta a botrány kirobbant, Csomortányi Istvánnak, az EMNP elnökének csak egy sajtóközleményre futotta, amelyben azt állítja: a kép manipulált. Viszont nem hajlandó szóba állni a sajtóval, pedig ennyivel nem lehet egy ilyen témát elintézni.

Szerintem a kép pont ezért igenis eredeti

Hacsak nem valamilyen oknál fogva Barta Béla, az EMNP tagja és Bihar megyei helyi tanácsosa 2006-ban fogta magát, és ki nem tanulta a digitális képszerkesztés akkor még rövidgatyában totyogó tudományát, és nem döntött úgy, hogy de jó lenne, ha mindenkinek, aki ott vigyorog a képen, odaretusálna egy náci karlendítést.

Csakhogy a fotó (tekintve, hogy Barta hi5-oldalán szeptember 24-én még látható volt, és a 2. EMI-tábor nevű albumban szerepelt), semmi jelét nem mutatja, hogy belematattak volna. És az EMI-tábor sosem az a hely volt, ahol ne lehetett volna elereszteni néhány karlendítést. A másodikon például olyanok vettek részt, mind a többször is nyíltan zsidózó, jobbikos képviselő Novák Előd, aki akkora rasszista kijelentésre volt képes, hogy még a BBC is felkapta rá a fejét. Vagy az a Raffay Ernő, aki a szabadkőműves veszedelemről szóló, áltudományos fantazmagóriáiról a leghírhedtebb. Szóval az EMI-tábor nem éppen a klasszikus konzervatív fiatalság terepe volt, a fejükben a néppártosodásnak még csíráját sem hordozó jobbikosokat látták leginkább szívesen, pontosan azért, mert a pártnak volt akkor a leghatározottabb és legkevesebb bittel konstruált véleménye Trianonról, cigányokról, zsidókról, románokról. A legnagyobb buli persze mindig a Kárpátia háromakkordos, fahangú, nemzeti rockoskodása volt.

A karlendítés Barta Béla hi5-oldalán. A képernyőmentés szeptember 24-én készült
A karlendítés Barta Béla hi5-oldalán. A képernyőmentés szeptember 24-én készült

Szóval nem tudom, Barta miért manipulálta volna a képeket (tekintve, hogy tizenhárom éven keresztül voltak láthatók a hi5-oldalán), ha pedig valaki belenyúlt volna, akkor gondolom, neki kellett volna elmagyaráznia, hogyan kerültek a személyes oldalára a fotók. Csakhogy nem állt elő ő sem magyarázattal, ehelyett pedig az Erdélyi Magyar Néppárt elkezdte azt a narratívát nyomatni, hogy mindenki, aki azt állítja, hogy ez egy valós kép, az álhírt terjeszt, így többek közt a Transindex is, amely az elsők között publikálta a felvételt.

Csakhogy hasonló esetekben nem az az eljárás, hogy aki egy bizonyítékot tesz közzé, arra egyszerűen ráfogjuk, hogy hazudik, hanem akkor már illene megmagyarázni: pontosan mi történhetett, ki manipulálhatta a képeket, esetleg bemutatni az eredeti felvételt is. Csomortányi és Barta ezt nem teszi meg, így nagyon nagy az esély arra, hogy a pártelnök és köre egyszerűen hazudik, és

bujkál,

remélve, hogy amennyiben hallgatnak, úgy a rövid memóriájú erdélyi magyar közélet az egész ügyet elfelejti. Csomortányi a lehető legrosszabb stratégiát alkalmazza, gondolván, ha már sikerült annak ellenére pártelnökké válnia, hogy korábban úgy nyilvánított politikai véleményt, hogy leköpött egy újságírót (mert nem tetszett neki, hogy az meghívta Budapest SZDSZ-es főpolgármesterét Nagyváradra), és ha megúszta azt is, hogy vélhetően jogsértő módon szerezte meg a pártja elnökségét, ahogy azt is, hogy diszkriminatívan nyilatkozott az LMBTQ közösségről, akkor mi még mellé az a kis karlendítés? Lenyelik azt is.

Azt leszámítva, hogy az erdélyi magyar közéletben egy kézen meg lehetne számolni, ki volt az, aki már valaha nyilvánosan bocsánatot kért bármiért is, Csomortányi számára mégis ez lett volna a járható út. Kiállni, és elmondani, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt vezetőjeként elhatárolódik mindenféle szélsőjobboldali eszmétől, és sajnálja, ha a fiatalkori butaságának nyilvánosságra kerülése megsértette a holokauszt során a magyar nyelvterületen megölt több százezer – azon túl több millió – zsidó, roma, és homoszexuális állampolgár emlékét, és garantálja, hogy soha többé nem fog semmilyen csoportot gyűlöletbeszéddel támadni.

De Csomortányi ehelyett hallgat. Két nap alatt sem sikerült utolérnünk, és máshol sem jelent meg nyilatkozata, az EMNP sajtóosztálytól sem érkeznek válaszok a kérdéseinkre. Ráadásul annyira elbaltázottan kommunikál, mintha ő lenne az erdélyi Donald Trump, és mindenki, aki nem a néppártnak sajtózik, az a CNN. Ráadásul pártját a lehető legrosszabb helyzetbe hozza: miután az RMDSZ ifjúsági szervezete, a Magyar Ifjúsági Értekezlet hétfőn frappáns és kissé kaján közleményt adott ki, válaszolva az EMNP ifjúsági szervezete, a Minta közleményére (amelyben Fekete-Győr András meghívását nehezményezték, minősíthetetlen stílusban), a Minta most viszont válaszolt. Nem sok érdemlegeset mondtak, de sikerült egy homofób kijelentést belecsempészni a szövegbe, mondván, hogy Fekete-Győr “a magyar politikum Conchita Wurstja”. Namármost, tekintve, hogy az égvilágon semmi nem indokolja, hogy a magyar politikust a transznemű osztrák énekeshez hasonlítsák, egyszerűen csak le akarták buzizni, mutatván, őket aztán a kirekesztő tendencia, a kemény fellépés egyáltalán nem zavarja, és feltehetően azt hitték, hogy szabad arra utalgatva diszkreditálni egy politikust, hogy melegként hivatkozunk rá. (A mintások minden bizonnyal a Vadhajtások nevű, magát sajtónak gondoló, szélsőjobb portálról inspirálódtak, ahol gyakran erőltetik a magyar politikus és az osztrák előadóművész közti állítólagos hasonlóságot.)

Azonban ebből a helyzetből nincs kiút

Lassan Csomortányi is beláthatta, hatalmas kalamajkába keverte saját magát, sőt, az egész pártot. Mivel az EMNP mindig is – de mára különösen – a Fidesz-kegyelem taknyán csicsonkázó gittegyletté vált, így nagyon, de nagyon vigyáznia kell, mert akad, ami a Fidesznek sem fér bele. És a magyar kormánypártnak az antiszemitizmus legkisebb jele sem fér bele. Nem mintha tőlük távol állna a gyűlölet, de emlékezzünk csak vissza, hogy a Fidesznek az EP-választások előtt – jórészt azért, mert a Soros-ellenes plakáthadjáratot a nyugati liberális értelmiség nem tudta nem zsidóellenesnek és a goebbelsi propaganda 21. századi átdolgozásának tekinteni –, folyton bizonygatnia kellett, hogy nem ők az antiszemiták és a szélsőjobb párt Magyarországon, hanem még mindig a Jobbik. Ezért kaparták elő Sneider Tamás Jobbik-elnök esküvői karlendítését, és ezért kellett a valamilyen homályos okból, poénkodva karlendítő Oláh Gellértnek huszonnégy órán belül lemondania “sikeres” újságírói pozíciójából, a 888.hu éléről. Szóval a Fidesz nem nézheti jó szemmel, hogy egyik hű erdélyi alattvalójuk nyíltan náciszimpatizáns legyen. Ha a párt nagy öregjei nem veszik észre, akkor magukra vessenek, ha egyre inkább orrukat befogva ülnek majd le egy asztalhoz velük a fideszesek is.

Ennél sokkal, de sokkal fontosabb, hogy az erdélyi magyarok hagyják-e, hogy náci módon karlendítő és ettől nem elhatárolódó vezető politikusaik legyenek. Azon kívül, hogy Csomortányi a karlendítéssel most igen magas labdát dobott a politikai ellenfeleknek, és az esetet követő viselkedése után nem mondható, hogy bármilyen közéleti vitában értelmes partnerként lehetne rá tekinteni, kérdés, hogy a köz mennyiben tud fellépni Csomortányi és hasonszőrű elvbarátai ellen. Ha jól sejtem, sehogy – az erdélyi magyar politikai szcénán manapság baloldal sincs, nem hogy egy olyan antifasiszta blokk, amely érdemben tudna akciókkal reagálni a pártelnök nyilvános fellépéseire. Annyi azonban bizonyos, hogyha engedjük neki ezt megúszni, és továbbra is büntetlenül prédikálhatja a gyűlölet igéit, azzal az amúgy is fennálló közöny egy új szintjére lépünk. Vagy süllyedünk. Lassan már tényleg nem lesz lentebb.

Alvó szegek a jéghideg homokban.
Plakátmagányban ázó éjjelek.
Égve hagytad a folyosón a villanyt.
Ma ontják véremet.

Pilinszky János: NÉGYSOROS

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád

Véleménye akkor is fontos számunkra, ha nem egyezik a szerkesztőség vagy szerzőink véleményével. Viszont a hozzászólásának eleget kell tennie pár alapfeltételnek. Vagyis nem lehet közönséges, nem lehet tartalmatlan trollkodás, nem lehet sértő vagy gyűlöletkeltő. Az ilyen kommenteket töröljük, a visszaeső kommentszédelgőket pedig kitiltjuk.

Legutóbbi bejegyzések

Archívum

Kategória