Hullámszörf a mocsárban

H

Javában zajlik a mocsári szörfbajnokság. Minálunk ez egy négyévszakos sportág, igen felkapott, akkor is az lesz, amikor már nem lesz négy évszak. Általában cunami előtt szervezik. 

Lássuk a versenyzőket!

Sárgában a tavalyi kakasviadal győztese, aki épp a pirosak tyúkját tépte meg a döntőben. Most is ő a kihívó, bár úgy tűnik, a pirosak játszanak hazai pályán. 

A legtrendibb szörfszerkója a kék versenyzőnek van, de ahogy elnézzük, mocsarat még nem látott, és szörfözni is a fürdőkádban tanult. Van ott egy zöld alak is, de ő hokis. Az egy másik sport; mocsarat csak tükörré fagyva látott. A nézők egy része neki drukkol, hogy bele ne fulladjon a pályába.

A verseny tétje mindenki számára más és más. 

A sárga, ha megnyeri a szörfversenyt, megváltoztathatja a C ligás focibajnoság szabályait. Csapattársai a kakasviadal óta folyton híznak, nem bírnak már futni, túl nagy a pálya, le kellene faragni körülbelül a felére. Azt sem bánná, ha a pirosakat teljesen kizárhatná a focibajnokságból. Milyen remek sport lenne pirosak nélkül a foci! – gondolja.

A piros szeretné a focibajnoságot teljesen felszámolni, helyette nyugisan pecázna a mocsárban. Néha a sárgáknak is adna halat, csak hagyják már békén. Viszont ha mégsem úszhatja meg a focit, legalább menjen a mérkőzés a tavalyi pályán, mivel akkor és ott ők győztek. 

A kék zavarban van. Nem tudja, kitől kapna ki jobban. Ha a piros nyeri a szörfbajnokságot, esetleg a kékek is labdába rúghatnak – spekulál, miközben két hullám már elhúzott mellette.

A zöld erősen kapaszkodik a deszkába. Ha már mindenképp hullámszörfözni kell, nem lehetne legalább az, hogy ne legyenek hullámok? Azt nézi, merre esik közelebb a part, és abban bízik, hogy az ár majd arra sodorja. Ő is szeretne labdázni végre, a foci máris jobban megy, mint a hoki. Talán a globális felmelegedésnek köszönhetően kifizetődőbb is, fontolgatja, miközben nagyokat nyel a zavaros masszából.

A mocsár fölé hasas felhők gyűlnek. Ezt senki sem ússza meg szárazon. A nézők végképp nem.

Alvó szegek a jéghideg homokban.
Plakátmagányban ázó éjjelek.
Égve hagytad a folyosón a villanyt.
Ma ontják véremet.

Pilinszky János: NÉGYSOROS

Szász Attila
Szász Attila

Véleménye akkor is fontos számunkra, ha nem egyezik a szerkesztőség vagy szerzőink véleményével. Viszont a hozzászólásának eleget kell tennie pár alapfeltételnek. Vagyis nem lehet közönséges, nem lehet tartalmatlan trollkodás, nem lehet sértő vagy gyűlöletkeltő. Az ilyen kommenteket töröljük, a visszaeső kommentszédelgőket pedig kitiltjuk.

Legutóbbi bejegyzések

Archívum

Kategória