Koppenhága is közlekedik

K

Ezerkilencszázkilencvenben Marius Tabacuval Koppenhágába utaztunk egy nemzetközi konferenciára. Rosszul tápláltak és rosszul öltözöttek voltunk a kerek világból érkezett legtöbb résztvevőhöz képest. De örültünk, hogy szabadok vagyunk, utazhatunk, sokféle emberrel és országgal ismerkedünk. Ami pedig nekünk egészen új volt, teljesen szokatlan, beleszólunk a világ dolgába, és az páratlanul és örvendetesen végre a mi dolgunknak is tűnt. Még akkor is, ha gondjaink másfélék voltak, mint a legtöbb résztvevőé. Voltak viszont közös gondolataink.

Az Inderhavnsbroen a koppenhágai belső kikötőn átívelő, 180 méter hosszú, kombinált gyalogos és kerékpáros híd. Nyhavn (nyugat) és Christianshavn (kelet) összeköttetését biztosítja a biciklisek és gyalogosok számára. Fotó: Angel Villalba/Getty Images

Ha kinéztem az ablakon reggelente, és persze, hogy ezzel kezdődött a nap, nyolckor, kilenckor rengeteg biciklistát láttam, vígan karikáztak. Honnan tudtam, hogy vígan? Látszott, hogy lendületesek, jó hangulatban, jó testi kondícióban vannak. Kövér embert alig láttunk. Kérdezősködésemre megtudtam, hogy ebben a gazdag és civilizált Dániában ugyan minden családnak van autója, legalább egy, de azt csak hosszabb utakra használják. Mozogni kell – mondták – nem ülni egyhelyben és rontani a város levegőjét. Ez nagyon logikusan hangzott, bár mint életforma, sőt életfilozófia minket váratlanul ért. A szabadság és a modernség, de főként a jólét a mi tudatunkban nem utolsósorban éppen a gépkocsi birtoklását jelentette. Nem gondoltam, nem láttam persze előre sok mindent, ami készülőben volt: ezzel a birtokos közlekedéssel és mentalitással nem kevesek számára ki is elégült.

Nagyjából ez a megszokott látvány Koppenhága utcáin: egy autóra jut tíz bicikli. Fotó: Leo Patrizi/Getty Images

Egy negyedszázad múltán, ha itthon, minden reggel kinézek az ablakon, rengeteg gépkocsit látok parkolni, ahol lehet, sőt ott is, ahol nem lehet. És a Széchenyi tér felől árad egymást hajtva és lassítva, akadályozva a sok autó, a kevés gyalogost gyors ügetésre serkentve: – Mai repede nu poți, Băbuțo? – harsogott rám a drága autó volánja mellől egy tizenkilenc – húszéves fickó. Persze, falhoz lapultam. Válaszoltam is volna, de hol volt már ifjú sürgetőm!

Csak ennyit akartam mondani.

Alvó szegek a jéghideg homokban.
Plakátmagányban ázó éjjelek.
Égve hagytad a folyosón a villanyt.
Ma ontják véremet.

Pilinszky János: NÉGYSOROS

Szilágyi Júlia

Véleménye akkor is fontos számunkra, ha nem egyezik a szerkesztőség vagy szerzőink véleményével. Viszont a hozzászólásának eleget kell tennie pár alapfeltételnek. Vagyis nem lehet közönséges, nem lehet tartalmatlan trollkodás, nem lehet sértő vagy gyűlöletkeltő. Az ilyen kommenteket töröljük, a visszaeső kommentszédelgőket pedig kitiltjuk.

Legutóbbi bejegyzések

Archívum

Kategória