Korodi Attila háromnegyedes győzelmének két tanulsága

K

Azzal, hogy Korodi Attila nyerni tudott a csíkszeredai előválasztáson, feladata a leckét a romániai magyar politikai establishmentnek, olyannyira, hogy a progresszívek egy pillanatra hátradőlhetnek és kérhetnek egy kávét. Vagy nem is kávét, hanem mondjuk szamócás grande lattét, karamellöntettel és matchakeksszel.

Mert mit tett Korodi? Érezte, hogy Csíkszeredában váltó hangulat van, bízott az ösztönében és kockáztatott. Érezni, hogy mi a hangulat, és nem egymondatos bölcsességek vagy szociológiai felmérések alapján politizálni, szinte ismeretlen praxis manapság. Korodi duplán kockáztatott, mert egy elvesztett csata lokálisan is jelentősen erodálhatta volna, de főleg azért kockáztatott, mert a regionális magyar politikai establishment is melegen, aztán egyre hidegebben ellenjavalta az indulását. Ha Korodi veszít, mosolyszünetet kockáztat Góliáttal. Egy kődobásra tett fel mindent. Góliát most kicsit szédül, de jól van, viszont némi borogatásra szüksége lesz. Amit ebben a kampányban Korodi kapott, az nemcsak mikszáthi ellenfelének önelégült lekezelése, hanem néhány nem sejtett, nehezen magyarázható gesztus is a megyehatáron túlról. Korodi ezeket nemcsak, hogy jól kezelte, de kapitalizálni is tudta, még olyan körülmények között is, hogy a sajtó segítségére sem igen számíthatott.

Ami miatt viszont igazán értékes Korodi Attila győzelme, hogy modernizációs programmal győzött. Nemcsak, hogy el merte mondani, hogy „bizonyos értelemben Csíkszereda sajnos még a 20. század derekán jár”, hanem vállalta, hogy olyan terminusokban beszél, ami nagyon különbözött a helyi politizálás nyelvétől. Korodi kompetenciákban, projektekben, digitalizálásban, brandingben, szakértelemben pozicionálta magát, és úgy tűnik, létezik az az előválasztásokon mobilizálható, háromnegyedes tömeg Csíkszeredában, amely azonosulni tud egy igazán friss programmal. Hogy ez megvan Csíkszeredában, nagyon kevesen mérték fel, nagyon kevesen hitték, nagyon kevesen méltányolták, és főleg: nagyon kevesen mertek erre fogadni. Ezért gondolom, hogy abban az esetben, ha Korodi vállalásai meg is valósulnak, pozitív regionális hatása lehet a csíkszeredai sikertörténetnek.

Alvó szegek a jéghideg homokban.
Plakátmagányban ázó éjjelek.
Égve hagytad a folyosón a villanyt.
Ma ontják véremet.

Pilinszky János: NÉGYSOROS

Kelemen Attila Ármin
Kelemen Attila Ármin

Véleménye akkor is fontos számunkra, ha nem egyezik a szerkesztőség vagy szerzőink véleményével. Viszont a hozzászólásának eleget kell tennie pár alapfeltételnek. Vagyis nem lehet közönséges, nem lehet tartalmatlan trollkodás, nem lehet sértő vagy gyűlöletkeltő. Az ilyen kommenteket töröljük, a visszaeső kommentszédelgőket pedig kitiltjuk.

Legutóbbi bejegyzések

Archívum

Kategória