Válasz a „másnaposok”-cikkemre írt bírálatokra

V

Választási kampány kellős közepén történt. Madárcsiripelés hallatszott. Két nyuszikölyök pajkosan játszott a fűben, édesanyjuk büszkén figyelte ügyetlenkedésüket. Huszonnégy fokot mutatott a hőmérő, sem túl hűvös, sem túl meleg, az ember valósággal kikívánkozott a házból. A nap sugarai boldogan táncoltak a jelölt orcáján. Kopp-kopp, az ajtó kinyílt.

– Jó napot kívánok! Jelölt vagyok az európai parlamenti választásokon. Zavarhatom egy percre?

– Ó, hát nem zavar, tudom, hogy közelednek a választások, nagyon kíváncsi vagyok a különböző pártok ajánlatára!

– Hát ez igazán nagyszerű! Ha véletlenül mégis zavarok, szívesen visszajövök máskor. Nem akarok kellemetlenkedni egy ilyen csodálatos napon.

– Nem, nem, mondja csak bátran! Mi a tétje ezeknek a választásoknak?

– Előre is köszönöm a lehetőséget! Amennyiben sikerül mandátumot szereznem, két olyan témát helyezek előtérbe, amelyek közvetlenül hatnak az emberek mindennapjaira: a globális klímaváltozás és a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmény.

– Jaj, hát ezek valóban égető problémák, többször felriadtam miattuk most éjszaka is.

– Megnyugtatom, hogy ha rám szavaz, nem kell többé riadoznia.

A nyuszikák egy murkot találtak, azzal bajlódtak, hogy miként oszthatják el testvériesen, mókásan harapdálták az eledel két végét. Pár perc múlva az ellenjelölt kopogtatott.

– Jó napot kívánok. Jelölt vagyok az európai parlamenti választásokon. Zavarhatom egy percre?

– Ó, hát nem zavar, éppen most járt itt egy ellenjelölt is.

– Micsoda szerencse! Így lehetősége lesz mérlegelni, majd dönteni, hogy kire adja a voksát, vagy ha esetleg egyikünk sem nyerte el a bizalmát, akkor nyugodt lélekkel maradhat távol az urnáktól.

– Biza, biza… Mi a tétje ezeknek a választásoknak?

– Amennyiben sikerül mandátumot szereznem, két olyan témát helyezek előtérbe, amelyek közvetlenül hatnak az emberek mindennapjaira: a globális felmelegedés és a vámmentes kereskedelmi kapcsolatok kialakítása.

– Jaj, hát ezek valóban égető problémák, többször felriadtam miattuk az éjszaka is.

– Megnyugtatom, hogy ha rám szavaz, nem kell többé riadoznia.

Választási kampány, amelynek során percek alatt három boldog emberrel találkozhattunk. Két jelölt, aki tálalhatta ajánlatát, és egy potenciális szavazó, aki bíróként léphet fel egy egészséges választási versenyben. Ezalatt a nyusziházban, fűszálakból vetett ágyban három nyuszi aludt szépen, összebújva, békességben.

Alvó szegek a jéghideg homokban.
Plakátmagányban ázó éjjelek.
Égve hagytad a folyosón a villanyt.
Ma ontják véremet.

Pilinszky János: NÉGYSOROS

Kovács Péter
Kovács Péter

Véleménye akkor is fontos számunkra, ha nem egyezik a szerkesztőség vagy szerzőink véleményével. Viszont a hozzászólásának eleget kell tennie pár alapfeltételnek. Vagyis nem lehet közönséges, nem lehet tartalmatlan trollkodás, nem lehet sértő vagy gyűlöletkeltő. Az ilyen kommenteket töröljük, a visszaeső kommentszédelgőket pedig kitiltjuk.

Legutóbbi bejegyzések

Archívum

Kategória