Mennyire olcsó az olcsó?

M

Kedves politikus, aki közzétetted a „másnaposok szövetsége” kollázst! Engedd meg, hogy jelezzem, miért tartom elhamarkodottnak ezt a gesztust. Rövid leszek: két oka van.

Az egyik morális, a másik szakmai.

Az egyik az alkoholizmussal kapcsolatos. A romániai magyarok körében az alkoholizmus népbetegség. Vannak olyan rétegek legalábbis, ahol nagyon durva a helyzet. Az alkoholizmus nem jellemhiba, hanem betegség. Nagyon súlyos betegség, áldozatai nemcsak férfiak, hanem nők is – abban az esetben is, ha nem isznak egy korty alkoholt sem.

A második a populizmusról szól. A populista kommunikáció egyik alapszabálya, hogy nem érveket használsz, nem magyarázol, nem szemléltetsz, nem a feszültséget oldod fel, hanem ellenkezőleg, fokozod, karakterek ellen támadsz, egy-két szóra redukálva a jellemüket. Hergelésről, gyűlöletről, dehumanizálásról szól.

Sokat írhatnék ezekről. Nem teszem. Csak annyit még, hogy szerintem nagyon drágás lesz, ha ennyire olcsóra vesszük. Álljunk le ezzel! Megalázó, többszörösen is.

Alvó szegek a jéghideg homokban.
Plakátmagányban ázó éjjelek.
Égve hagytad a folyosón a villanyt.
Ma ontják véremet.

Pilinszky János: NÉGYSOROS

Kelemen Attila Ármin
Kelemen Attila Ármin

Véleménye akkor is fontos számunkra, ha nem egyezik a szerkesztőség vagy szerzőink véleményével. Viszont a hozzászólásának eleget kell tennie pár alapfeltételnek. Vagyis nem lehet közönséges, nem lehet tartalmatlan trollkodás, nem lehet sértő vagy gyűlöletkeltő. Az ilyen kommenteket töröljük, a visszaeső kommentszédelgőket pedig kitiltjuk.

Legutóbbi bejegyzések

Archívum

Kategória