Most, Sógor, hát danolj nekünk!

M

Soha nem remélt orátori tehetséget villantott meg Sógor Csaba, az RMDSZ többmandátumos EP-képviselője. Hosszú évek óta ez az első emlékezetes Sógor Csaba-sziporka, de érdemes volt kivárni. A képviselő csillámpora a videó 22-23. másodpercénél varázsolhat el bennünket:

Erő és bátorság karöltve jár Sógor Csaba leleplező szóképében. Nem egyszerűen csak szarkazmus ez, hanem a legemelkedettebb bayerzsolti hagyományok egyszavas, de még nagyon is organikus desztillációja. Sokáig vártunk arra, hogy Sógor Csaba beérjen, és hitelesen képviselni bírja mindazt, ami bennünk, romániai magyarokban a legnemesebb. De végre danol úgy, ahogy reméltem, hogy danolni képes, amikor annyiszor buzgón rá szavaztam.

Nem véletlen, hogy sok-sok retorikát tanultál a teológián, Sógor Csaba, mert pont addig mész el a szarkazmusodban, amíg mindenki azt értheti, amit akar. Zseniális! Egy klasszissal mindenki előtt jársz, Sógor Csaba!

Biztos ismered Kisfaludyt. Azt írja:

Most, Zongor, hát danolj nekünk:
A hárfa itt készen áll;
Szeretném, ha vadászatot vagy szerelmet mondanál.
Így szólt Orbán. Zongor legott
A hárfát megragadván.

Ezek a csodás sorok ismét aktualitást nyertek, egy szótagot kell cserélni csak:

Most, Sógor, hát danolj nekünk:
A hárfa itt készen áll;
Szeretném, ha vadászatot vagy szerelmet mondanál.
Így szólt Orbán. Sógor legott
A hárfát megragadván.

Hát nem szép ez így? Danolj, Sógor, de gyere inkább haza, danolj itthon nekünk, mert így esélyt adhatsz másoknak is arra, hogy az EP-ben sziporkázzanak . Te már eleget bizonyítottál!

És nem értem, miért úgy tetted közzé a Facebookodon a videót, hogy a legjobb részt kikozmetikáztad. Ismerjük kozmikus szerénységed, de hát miről fogunk emlékezni reád? Tedd fel a beszédedet úgy, ahogy volt. Beckett szavaival esedezem:

Quand on est dans la merde jusqu’au cou, il ne reste plus qu’à chanter.

Azaz:

Ha már nyakig vagy a szarban, nem marad más, mint hogy énekelj.

Most, Sógor, hát danolj nekünk!

Alvó szegek a jéghideg homokban.
Plakátmagányban ázó éjjelek.
Égve hagytad a folyosón a villanyt.
Ma ontják véremet.

Pilinszky János: NÉGYSOROS

Kelemen Attila Ármin
Kelemen Attila Ármin

Véleménye akkor is fontos számunkra, ha nem egyezik a szerkesztőség vagy szerzőink véleményével. Viszont a hozzászólásának eleget kell tennie pár alapfeltételnek. Vagyis nem lehet közönséges, nem lehet tartalmatlan trollkodás, nem lehet sértő vagy gyűlöletkeltő. Az ilyen kommenteket töröljük, a visszaeső kommentszédelgőket pedig kitiltjuk.

Legutóbbi bejegyzések

Archívum

Kategória