Nem tulipán, hanem mák

N

Az RMDSZ kb. 30 ezer szavazatot kapott a Regátban. Erre nagyon nehéz logikus magyarázatot találni. Az RMDSZ sem tudja, mert már javában magyarázná.

Meg, ugye, három eset lehetséges:

1. A regátiak valamilyen okból az RMDSZ-re akartak szavazni.
2. Obskúrus szcenárió van az egész mögött. Ajándék vagy sötét alku.
3. Valamilyen véletlenről van szó (UDMR/USR tévesztés, kedvező volt a szavazólap tipográfiája, valaki véletlenül az RMDSZ irányába módosított, pedig más irányába kellett volna, csak elértette).

Vegyük sorra.

1. Az nagyon nehezen elképzelhető, hogy speciális mozgósítás nélkül abban az országrészben ekkora volumen mozdult volna meg az RMDSZ-re szavazni, pusztán rokonszenvből. Az viszont játszhat, hogy sokan egyféle proteszt-felindulásból, vagyis egyáltalán nem rokonszenvből, sőt, abszurd indulatból, de leszavazott a legképtelenebb opcióra, a magyarok szervezetére. Ez most egy nagyon őrült választás volt, minden felkorbácsolva történt, semmilyen szimuláció nem tükrözte precízen a végeredményt. A legelszálltabb közvélemény-kutatás is mindössze 41 százalékos jelenlétet prognosztizált, hogy csak egy kulcsparamétert említsek. Könnyen el tudom képzelni, hogy egy „nekünk Mohács kell” hangulatban az RMDSZ tűnt a leginkább vicces, őrült vagy éppen szuicid opciónak.

Hozhatott még az RMDSZ-nek az is, hogy kisebbségi szavazatok is mentek felé, igaz, ezzel önmagában a mennyiség nem magyarázható. A morbid karneválhangulattal talán igen.

2. Irányított szavazatok landoltak volna az RMDSZ-nél egy obskúrus terv vagy alku miatt? Az egyik spekuláció szerint a PSD tolta meg az RMDSZ-t. Ez nagyon nehezen képzelhető el, mert a PSD éppen élet-halál harcot vívott, vagyis nem ez volt a megfelelő pillanat a nagyvonalúságra. És ha mégis, nem inkább az ALDE-t, a kitartó szövetségest kellett volna megtolni? Vagy a PNL boostolta volna meg az RMDSZ-t? De miért? Volt olyan spekuláció, hogy a szándék az lett volna, hogy levegye a szövetségről a magyarországi befolyás fokozódó terhét. Ez igazán gáláns gondolat, de eddig csak azzal találkoztunk, hogy a terv: az RMDSZ kizárása a képletből, és nem a konszolidálása. Emlékszem olyan PNL-s nyilatkozatra is, ami kárörvendően az RMDSZ kiesését vizionálta. Titkosszolgálati terv lenne a háttérben? Pont amikor az USR-PLUS rástartolt a magyar szavazatokra?

3. A vakszerencse lenne a magyarázat, pár, nehezen modellezhető körülmény bizarr összjátéka? Ez is elég képtelen ötlet. Mégis, véleményem szerint ez a magyarázat sem abszurdabb a többinél.

Összefoglalva: téboly, tévesztés, atipikus rokonszenv, pótlistás turisták, a csillagok kedvező állása. Szerintem ez történhetett. Igen, rászolgálok arra, hogy ki legyek nevetve. De nem hiszem, hogy az RMDSZ pont most kapna egy nem várt vagy kialkudott segítségdózist a romániai politikát irányító erőktől. Vagyis akkor, amikor a PSD, a PNL, sőt az USR-PLUS is nagyon örült volna még néhány pluszszázaléknak, az ALDE-ról már nem is beszélve.

Szerencse? Van ilyen. Lehet neki örülni, vagy tessék dühöngeni miatta. De a RMDSZ a választás napján nem olyannak tűnt, mintha nyugodt lenne, mert már megrezolválták mások.

Nyitókép: Részeg polgár/Caragiale

Alvó szegek a jéghideg homokban.
Plakátmagányban ázó éjjelek.
Égve hagytad a folyosón a villanyt.
Ma ontják véremet.

Pilinszky János: NÉGYSOROS

Kelemen Attila Ármin
Kelemen Attila Ármin

Véleménye akkor is fontos számunkra, ha nem egyezik a szerkesztőség vagy szerzőink véleményével. Viszont a hozzászólásának eleget kell tennie pár alapfeltételnek. Vagyis nem lehet közönséges, nem lehet tartalmatlan trollkodás, nem lehet sértő vagy gyűlöletkeltő. Az ilyen kommenteket töröljük, a visszaeső kommentszédelgőket pedig kitiltjuk.

Legutóbbi bejegyzések

Archívum

Kategória