Önkéntes céltáblákról vagy hivatásos célba lövőkről van szó?

Ö

A Községháza felirat ügyében Katona Mihálynak, Korond polgármesterének kirótt büntetés eddig példa nélküli. Ez nem egy egyszerű parkolási büntetés, ami mellett szó nélkül elmehetünk. Ez a törvénnyel való visszaélés. Ahogy korábban Vincze Loránt, a FUEN elnöke is állást foglalt, a magyar felirat ilyen típusú használatát egyetlen romániai törvény, de európai vagy nemzetközi megállapodás sem tiltja. A pénzbírság mértéke pedig egyértelművé tette számunkra, hogy a cél a megfélemlítés, a romániai magyar közösségek identitása megőrzésének ellehetetlenítése áll a háttérben. Példát akarnak statuálni, elvenni kedvünket attól, hogy továbbra is kiálljunk szimbólumaink mellett, és hogy szabadon használhassuk anyanyelvünket.

Ez a gyakorlat ellentétes a jogszabály szellemével. Ahelyett, hogy valakit olyan mértékben bírságoljanak meg, hogy hétszeresen elszegényedjen, a figyelmeztető és pozitív normakövetésre ösztönző szabály lenne helytálló. A hivatásos feljelentő talált egy bírót, ezzel pedig egy mókuskerékbe visz bele több bírót is. Holnap, holnapután ezek alapján akár azért is perelhet, hogy tanácsülések alkalmával öltözetünkön (akár még az alsóneműnkön is) a sárga és kék színek mellett esetleg az aranysáv is megjelenik.

Ettől függetlenül sem elegáns dolog földön fekvő emberbe rúgni (márpedig egy ilyen mértékű büntetéssel bárki padlót foghat). Kovács Péter viszont ezt teszi, ráadásul félinformációk alapján, vagy nem figyelt eléggé: Korondon levették a feliratot, tehát végrehajtották a jogerős ítéletet, és utána helyeztek ki egy másik feliratot. Ezt valóban lehet rosszindulatúan is értelmezni, de erre ott a hivatásos célba lövő, nem kell hozzá magyar segítség önkéntes céltáblának nevezve a korondi elöljárót.

Csak hogy mindenki számára világos legyen: az anyanyelvhez való jog egy normális keretek között működő államban és társadalomban nem lehet vita vagy ehhez hasonló, hobbiszinten űzött feljelentgetések tárgya. Mindezek mellett, ha minden székely vezető visszariad az ehhez hasonló provokációtól, akkor itt valóban baj lehet és lesz is. Ezzel az aránytalan bírságolással, ha nem lehet felhívni az országos és nemzetközi közvélemény figyelmét, akkor semmivel sem. Törvénymódosításra van szükség ez ellen, hiszen a sok feljelentés mentén most már a provokátor gyakorlata is körvonalazódik. Vagyis évekig kivár, és az elévülési idő bekövetkezte előtt akcióba lép, újra perel, mint egy lehetőségre váró céllövő. Holnap nemzeti ünnepeink ellen, holnapután pedig hétköznapi ünnepeink ellen, azt követően pedig bírósági érvekkel a karácsonyt is elpereli tőlünk.

Hangsúlyozom, törvénymódosításra van szükség. Jogászaink elkészítették a módosító szöveg tervezetét. Eszerint a jelenlegi minimálbér 20 százalékának napi tétele helyett 0,5 százalék lehetne a büntetés, de semmiképpen sem haladhatná meg öt minimálbér összegét. Ez azért is lenne fontos, mert 2004-ben, amikor a szóban forgó 554/2004-es törvény megszületett, a minimálbér 280 lej volt (H.G. 1515/2003), jelenleg pedig 2080 lej (H.G. 937/2018). Mindezek mellett a módosítással az eljárás visszakapná valódi célját, mégpedig a nyomásgyakorlás eszköze maradhatna, nem pedig az ellehetetlenítése, ugyanis aki tényleg ragaszkodik egy jogerős bírói ítéletben foglaltak végrehajtására, annak lehetősége van bírósági végrehajtó közreműködésével – az ítélet végrehajtását megtagadó pervesztes fél költségére – azt megvalósítani. Tanasának módja lett volna, hogy az általa megnyert perekben kérje a zászlók, feliratok, akármik levételét, eltávolítását, de ő nem tette, mert kihasználta a Dâmbovița-parti stílusban felületesen kidolgozott, átgondolt és megszavazott törvényt, lapított éveken át, mint az a bizonyos dolog a fűben, és várta, hogy teljen az idő, mert minden egyes perében neki ketyegett a napi 400 lej. Ezért kell törvényt módosítani, ilyen agyrém szabályozás nem maradhat hatályban, és a módosítás során biztosítani kell visszamenőleges hatállyal a horribilis büntetések eltörlését.

Ahogy korábban is mondtam, lassan törvénykönyvet lehetne kiadni a közösségeink, vezetőink ellen meghozott ítéletekből, amelyek felülírják Románia száz éve tett vállalásait. Van-e még egy olyan ország ezen a világon, hogy egy részben fiktív magánember, például Spanyolországból, bíróságokon keresztül korlátozza közösségeink jogait, jogfosztó módon értelmezve a törvényeket?

Az, hogy ragaszkodunk kultúránkhoz, nyelvünkhöz, szülőföldünkhöz, természetes kell hogy maradjon.

A rendszerváltozás óta különféle hatalmak hosszú és kínos agóniája zajlik. Mindenki akart és akart, de nem sikerült.

Ezért azt mondom: ne legyünk kishitűek, ne legyünk pecsovicsok!

Korond polgármestere kiállt a közösségért, amely megválasztotta, és ez egy jó példa, még ha ennek a vége nem is látható.

Ha a községházát nem lehet ebben az országban községházának nevezni, akkor a probléma nem a korondi polgármesterrel, vagy velem, vagy a többi székelyföldi vezetővel van, akik ellen hasonló perek indultak. Ez rendszerhiba, amely törvényalkotási lehetőséget rejt magában.

Tehát nem önkéntes céltáblákról van itt szó, hanem hivatásos célba lövővel állunk szemben.

Külön kell választani a témákat. Ezzel az üggyel párhuzamot vonni más karitatív kampányokkal felelőtlen és nem elegáns. Ahogy mondani szoktam, a körtét az almával összehasonlítani nem szabad és nem is lehet.

Tanulságként mindenesetre levonható, hogy:

– jogi közösségi önvédelem rendszerünket erősíteni kell, ami hiányzik, azt ki kell építeni;

– ez egy küzdelem, és tanulni kell az ellenfelektől; az emberjogi érvelésben van lehetőség, és a nyelvhasználati ügyekben a Tanasáéhoz hasonló vehemenciával kell fellépni a törvénysértő állami, önkormányzati intézményekkel szemben.

Borboly Csaba
A szerző Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Alvó szegek a jéghideg homokban.
Plakátmagányban ázó éjjelek.
Égve hagytad a folyosón a villanyt.
Ma ontják véremet.

Pilinszky János: NÉGYSOROS

Válaszcikk

Véleménye akkor is fontos számunkra, ha nem egyezik a szerkesztőség vagy szerzőink véleményével. Viszont a hozzászólásának eleget kell tennie pár alapfeltételnek. Vagyis nem lehet közönséges, nem lehet tartalmatlan trollkodás, nem lehet sértő vagy gyűlöletkeltő. Az ilyen kommenteket töröljük, a visszaeső kommentszédelgőket pedig kitiltjuk.

Legutóbbi bejegyzések

Archívum

Kategória