Tisztelt népszavazó!

T

…közösen fogunk veszíteni, mint egy szép, nagy családban.

„Együtt leszünk, mint a gemenci szarvasok
árvízkor, még sosem volt nagyobb
esély, we are the world, give peace a chance
I like Gemenc”

Kispál és a Borz – I like Gemenc

 

Amikor alkotmányt módosítunk, jóhiszeműen arra gondolok, hogy valamilyen problémát akarunk megoldani, mindannyiunk életét akarjuk jobbá, élhetőbbé tenni.

Nos, a családról  ezt írja a ma még érvényben lévő alkotmány:

48. szakasz – A család

(1) A család a házastársak szabad akaratnyilvánításából létrejött házasságon, a házastársak egyenlőségén és a szülők azon jogán és kötelezettségén alapul, hogy biztosítsák a gyermekek eltartását, nevelését és oktatását.

(2) A házasság megkötésének, felbontásának és semmisségének a feltételeit törvény határozza meg. Az egyházi házasságkötés csakis a polgári házasságkötés után celebrálható.

(3) A házasságon kívül született gyermekek a törvény előtt a házasságból eredőkkel egyenlőek. …tehát ez az 1991-től érvényben lévő rossz verzió.  Íme, az alkotmányos probléma, ezt kell sürgősen megoldani.

A népszavazóktól pedig ezt kérdezik: „Egyetért-e a parlament által elfogadott alkotmánymódosító törvénnyel?”

Igazán megtisztelő így vélekedni a népről. (Kicsit olyan, mint amikor diákként úgy ráztuk le a csendháborításért büntetni akaró rendőröket, hogy elhitettük velük: tényleg azt gondoljuk róluk, hogy ők is pontosan tudják, milyen „nehéz” a diákélet.) Én is biztos vagyok benne, hogy minden népszavazó pontosan tudja, mit ír az alkotmánymódosító törvény, és nem csak elolvasta, hanem a Hivatalos Közlönyből meg is tanulta.

…sőt azt is vágja, hogy mit ír például az alkotmány 26. cikkelye. Ezt:

26. szakasz – Az intim, a családi és a magánélet

(1) A közhatóságok tiszteletben tartják és oltalmazzák az intim, a családi és a magánéletet.

(2) A természetes személy jogosult önmagával rendelkezni, ha nem sérti meg mások jogait és szabadságjogait, a közrendet vagy a közerkölcsöt.

Nem vagyok alkományjogász, de ha módosítjuk a 48-as cikkelyt, miért nem módosítjuk (vagy töröljük) a 26. cikkelyt is? Különben sokan úgy értelmezhetik ugyanazt az alkotmányszöveget, hogy pont a közhatóságok sértik az intim, a családi és a magánéletet… sőt ilyen értelemben már maga ez a népszavazás is minősülhetne alkotmányellenesnek, közerkölcsöt sértőnek.

…de még így sem lenne kicsit sem abszurdabb a helyzet. Ugyanis ugyanezen alkotmánynak van egy nagyon vicces 152-es szakasza, amelyik arról szól, hogy az alaptörvényben mit nem lehet módosítani, de azzal nem foglalkozik, hogy magát a 152-es szakaszt nem lehet-e módosítani vagy akár törölni. Ilyen abszurd alkotmányos előírások megváltoztatására viszont nem pazarolnak értékes energiát sem a polgári kezdeményezők, sem pedig a családokért őszintén aggódó politikusok… pedig ez a 152-es cikkely az, amin változtatni, vagy egyenesen törölni kellene ahhoz, hogy például a nemzetállam fogalmáról egyáltalán alkotmányos vitát nyithassunk.

Szóval, kedves népszavazó, amiben most vagyunk, ez a tipikus lose-lose helyzet, azaz mindenki veszít, mert sem a melegek, sem az árvák, sem az özvegyek, sem a szerelemgyerekek, sem a gyermektelenek, sem az elváltak soha semmilyen veszélyt nem jelentettek a család „hagyományos” fogalmára vagy a „hagyományos család” bármilyen fogalmára… sőt, mi több, ők is tartoznak vagy tartozhatnak családhoz, még ha az nem is épp annyira „hagyományos”. Mert az alkotmánymódosítás rendkívül durván közelít több, érzékeny témához. Mert brutálisan belegázol és kisstílű politikai céloknak rendel alá életeket, családokat, amelyek akkor is családok és életek maradnak, ha az alkotmány megtagadja őket. Mert az egyébként is primitív közbeszédet tovább zülleszti. Mert visszatetsző az a képmutató álkeresztény árucsatolás, ami ehhez a politikai pótcselekvéshez társul. Mert ágyútöltelékek leszünk a közelgő európai parlamenti és elnökválasztási kampányok főpróbáján. Mert azt a látszatot keltheti, hogy többséghez tartozó egyénként dönthetünk mások életéről. Mert a család az alkotmánymódosítástól nem lesz sem hagyományosabb, sem védettebb, sem boldogabb. Mert a fent felsorolt kategóriákba tartozókat úgy bélyegezi meg, hogy tudomást sem vesz róluk. Mert kirekeszti őket, miközben ők ugyanennek az országnak az állampolgárai, ugyanennek az alkotmánynak a mostohagyermekei, amelyik az 54. cikkelyében azt állítja – fogózzon meg, kedves népszavazó! –, hogy az ország iránti hűség szent.


Az alkotmányszöveg magyar fordítása itt olvasható.

Nyitókép: ChienPang Chou/Flickr.com

Alvó szegek a jéghideg homokban.
Plakátmagányban ázó éjjelek.
Égve hagytad a folyosón a villanyt.
Ma ontják véremet.

Pilinszky János: NÉGYSOROS

Szász Attila
Szász Attila

Véleménye akkor is fontos számunkra, ha nem egyezik a szerkesztőség vagy szerzőink véleményével. Viszont a hozzászólásának eleget kell tennie pár alapfeltételnek. Vagyis nem lehet közönséges, nem lehet tartalmatlan trollkodás, nem lehet sértő vagy gyűlöletkeltő. Az ilyen kommenteket töröljük, a visszaeső kommentszédelgőket pedig kitiltjuk.

Legutóbbi bejegyzések

Archívum

Kategória